Nada Gros Gardon o nada perfecta pentru babusca si platica

Gros Gardon sau Grote Voorn sau in Romana Babusca Mascata, este o nada universala cunoscuta de multi ani de pescarii din Moldova.
Pe parcursul mai multor ani aceasta nada a devenit numarul unu pentru pescuitul la Nistru, si anume pe partea de jos de la barajul Dubasari. Datorita mecanicii, fractiunii si aromei sale e perfecta pentru babusca si platica.
Este ideala pentru riuri si canale cu adincimi de peste 4 m. Are fractiune medie cu parcele flotante.
Daca o mixam cu Gold Pro bream ea obtine un accent mai pronuntat pentru platica, iar daca o mixam cu Super Champion Roach ea devine mai pronuntata pentru babusca.
Pentru crap adaugam porumb si cinepa.
Tuturor fir intins!

Receta de nada de la Marcel Van Den Eynde de toamna pentru Nistru

Incepem ciclu de toamna de recete de nada de la Marcel Van Den Eynde.
Asa deci. Toamna, riul Nistru, mai jos de barajul de la Dubasari, pentru platica.
Un mix verificat de ani de zile cu care poti lasa fara peste vecinii din preajma si cu care garantat ai peste in juvelnic.
Gros Gardon 2 kg
Gold pro bream yellow 1 kg
Kastaar 0.5kg
Copra melasa 200 gr
Lichid melasse 300 ml
Lichid brasem 300 ml
Verme 200 gr
Larva – fui – 250 gr

Se amesteca nada impreuna intrun vas comod pentru umectare si se adauga copra melassa. Intr-un vas aparte se amesteca lichidele melasse cu brasem.
Lichidul primit se adauga in nada si se amesteca bine, dupa care se lasa pe 15 minute pentru absorbtie.
In vasul de la lichid se adauga putna apa (250 ml) cu care clatim vasul si mai umectam odata nada pina la consistenta necesara.
Dupa 10 minute trecem nada printr-o sita de 2 mm. Dupa care verificam starea nazii. Daca mai trebuie umectata ii mai adaugam putina apa, dar atent. Nada e gata. De dorit s-o pastram intr-un pachet de polietilena din care sa luam cite putin pentru pescuit.
Cum sa nadim si sa prindem. Aceasta nada nu e grea, are o greutate medie si de aceea ea nu se tine mult timp pe punct, ceea ce inseamna ca tre sa nadim locul nu mai rar de odata la 10 minute. Sau sa mai adaugam ceva fractiune mai mascata ca sa putem mari intervalul de nadire.
La start ducem in punct 5 cosuri de nada. Dupa care punem cirligul si incepem sa nadim mai departe cu un interval de 1 minut. Dupa 10 cosuri marim intervalul la 3 minute, si inca dupa 10 cosuri, trecem la intervalul de 7-10 minute. In timpul nadirii in fiecare cos adaugam cite 5-8 vermi.
Deci nadirea locului pentru platica dureaza 30-40 minute. De obicei, daca platica e activa, noi deja trebuie sa obtinem trasaturi pina la sfirsitul nadirii.
Odata cu aparitia platicii pe punct, incepem sa punem in cos si fuie.
Pe tot parcursul pescuitului locul trebuie nadit nu mai rar de odata la 10 minute.
Tuturor fir intins!