Duminica, 20 decembrie, riul Nistru, plaja de la Vadul lui Voda.

Am avut o incercare de pescuit scobar care a reusit.
Date tehnice – Nada de la Marcel Van Den Eynde dupa cum urmeaza:
1. Gros Gardon 2 kg.
2. Seria Feeder Sample Vorn. 1 kg.
3. Venkel – 200 gr.
4. Buster Blackcurrant (coacaza neagra) 100 ml.
5. Verme 200 gr
6. Fui 250 gr
7. Joker 15 gr.
Distanta, 54 metri. Cosul classic de 80 grame de marime medie, forfacul 1.2 m. Feedergum 25 cm, cirlig marime 12. Start pescuit la 7.30, finalizare la 14.00.
Cit despre Gros Gardon e o nada bine cunoscută, care de mult timp este in topul nazilor pentru riul Nistru, pe sectoarele mai jos de Barajul de la Dubasari. Dar acum e vorba de scobar, care isi are specificul sau la prins si nada trebuia mixata cu un amestec ce va face nada mai activă, de exemplu cu o nada pentru babușca. Tot odata, folosind situatia am testat noua serie de la VDE care va aparea in Moldova din primavara acestui an. Este vorba de Feeder Sample Vorn. Noi o primim pentru testare in apele din Moldova. Dupa consistenta se aseamana cu Euro champion Babusca, insa este cu o fractiune mai maruntă, dulce si putin mai lipicioasa. Insa cind ajunge in apa, face o explozie de fractiuni mici.
Conditiile de pescuit au fost favorabile. De obicei in aceste locuri curentul e atit de puternic ca la distanta de 54 metri cu greu poti sta cu un cos de 120 grame cu piciorușe.
Am nadit locul cu 8 cosuri de volum mare, apoi am pus cos mediu si forfacul. Primele trasaturi le-am primit de babusca. Un semn bun care indica ca punctul ales este corect. Apoi, in vre-o 45 minute am primit prima trasatura de scobar. Timpul de tragere era de cel mult 15 minute, insa am inceput sa folosesc Venkel, care a scurtat asteptarea pina la 3- 4 minute. Din moment ce refuzam de Venkel, timpul intre trageri iarasi se marea. Periodic, turnam direct pe cosul cu nada putin buster Blackcurrant (coacaza neagra). Datorita busterului mirosul locului nadirii se raspundea pe o distanta mult mai mare. Pina la urma am atins un punct culminant cu asteptarea trasaturii de scobar pina la 2 minute.
In cirlig cel mai bine s-a aratat 3 larve, fără vierme.
Dit tot materialul de pescuit folosit, mi-a ramas doar nada cam un litru. Asta denotă ca pscuitul a fost in tempou activ. Mult mai mult timp se consuma la scoaterea pestelui decit asteptarea tragerii.
A fost capturat 35 kg de scobar cu masa medie intre 0.7 si 1.5 kg.
Acum sfaturile mele pentru scobar. Nada tre sa fie compusa din doua componente. Una e necesitatea ca o parte din nada sa ramana la fund iar o alta parte, cam vre-0 30% sa lucreze activ.
Vermele poate fi tocat dar putin, sa ramana si bucati de vermi. Fui se adauga cite putina la fiecare cos de nadire.
Va urezi tuturor fir intins.